Proteinin Fazlası Zararlı Mıdır?

2 Kasım 2017 / Genel
Proteinin Fazlası Zararlı Mıdır?

Atletik yaşamak isteyenler için spor ne kadar vazgeçilmez ise sporun bir parçası olan beslenmede  o kadar vazgeçilmezdir. Dış görünüşe önem verip bu nedenle spor salonlarında emek sarf edenler için düzenlediğimiz yazımızda, proteinin fazlası zararlı mıdır? sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.

Proteinin Fazlası Zararlı Mıdır?

Beslenme ögelerinin atletik yapıya giden yolda önemini göz ardı edemeyiz. Atletik vücut için spor yapanların en önem verdiği besin kaynakları arasında başı çeker protein. Peki proteinin fazla tüketilmesinin ne gibi zararları vardır? Kimi sporcular proteini fazla tüketmenin zararlı olmayacağını düşünse de yapılan araştırmalar hiç de öyle olmadığını gösteriyor. Fazlaca kullanılan protein devamlılık haline getirilmişse, organlar bur durumdan olumsuz yönde etkilenmektedir. Bazı bozukluklara ve hasarlara yol açabilen fazla protein tüketimi bir çok sporcunun yaptığı hataların başında yer alır. Proteine bitkisel kaynaklı protein ve hayvansal protein olarak ulaşılabilmektedir. Bitkisel proteine barbunya, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye gibi besinler girmekte, hayvansal proteine göre daha düşük protein miktarlarına sahip olması sebebiyle de sporcuların göz ardı etmesine neden olmaktadır.

Bitkisel proteinlerin verimi hayvansal proteinlere oranla oldukça düşük seviyede seyretmesi nedeniyle sporcular hayvansal protein kullanımına yönelmektedirler. Hayvansal protein kaynaklarının fazla tüketimi bir takım sorunlara yol açar. Bu sorunlar

  • Fazla tüketilen proteinler yağlanma yapar. Vücut ihtiyacı olan proteini alır, ihtiyacından fazlasını yağ olarak depolar. Bir takım çevreler bu bilgiyi kabul etmese de bilimsel olarak fazla proteinin yağ olarak depolandığı kanıtlanmıştır.
  • İhtiyacın 2-2.5 katı fazla tüketilmesi böbrek taşı riskini artırır. Böbrek taşı riskinin olması vücuttaki kalsiyumun idrarla normal düzeyin daha üzerinde atılması ile gerçekleşir.
  • Yıkıma uğrayan proteinler böbrekler sayesinde, idrarla dışarı atılır. Böbreklerin üre yapma ve atma yükünün artması sonucu böbrekler yorulur. Böbrek hastalıkları kaçınılmazdır.
  • Hayvansal ürünlerin fazla tüketilmesi kalp damar hastalıklarına neden olur. Bunun nedeni doymuş yağlar ve kolesterol’dür.
  • Fazla protein gut hastalığına neden olur.

Proteinin fazlası zararlı mıdır? diye merak edenlere tavsiyemiz, bir kişinin günlük alması gereken protein miktarına göre protein tüketilmesidir. Bu nedenle günlük tüketilmesi gereken kalori miktarının yüzde 60’si karbonhidratlardan, yüzde 20’si proteinlerden, yüzde 20’side yağ kaynaklı olmalıdır. Tek tip beslenmeden kaçınılmalı, beslenmede kalori hesabı yapılmalı ve çeşitliliğe önem verilmelidir.

Vücut Geliştirmede Protein Kullanımı

Vücut geliştirme yapan kişilerin proteinden fazlaca beslenmesi zamanla birlikte kalp, damar ve böbrek hastalıklarına yakalanmalarına neden olabilir. Bu nedenle protein alımına dikkat edilmesi mutlak önem taşır.  Sadece hayvansal ürünlerden protein alımı olarak düşünülmemelidir. Mevzunun en büyüğü aslında kompleks proteinlerdir. Kompleks proteinlerin kullanım tavsiyelerinin üzerinde tüketilmesi daha büyük sağlık sorunlarına neden olur. Özellikle bu uğurda antrenörlere büyük görev düşmektedir. Proteinin ne işe yaradığından tutun, proteinin fazlası zararlı mıdır? gibi bir çok bilginin sporculara aktarılması ve bilinçlendirme yapılması antrenörlerin görevidir. Ancak bu şekilde proteinlerin zararlarını bertaraf etmiş olursunuz.

 

Mustafa GÜLER

Tvgf 4.Kademe Baş Antrenörü

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x