Kuvvet Antrenmanı Metodları
Kuvvet kelimesinin, değişik alanlarda, biçimlerde tanımlandığını ve sınıflandırıldığını gözlemliyoruz. Birçok spor bilim adamının kuvveti farklı ve değişik biçimlerde tanılmadığını, her bilim adamının kuvvet kavramına farklı bir çerçeveden baktığını, her spor bilim uzmanının farklı anlamlar yüklendiğine şahit oluyoruz. Siz değerli spor makaleleri takipçilerime bu yazımda kuvvet antrenmanı metodları konusundan bahsedeceğim.
Hollman, kuvveti tanımlarken kasların bir dirençle karşı karşıya kalması sonucu kasılabilme yeteneğine, yada bu dirence belirli bir derecede dayanabilme yeteneğidir demiştir.
Nett kuvveti ise bir kasın gerilmesi ve gevşemesi neticesinde bir dirence karşı koyabilme yeteneğidir demiştir.
Stbby hollman ve nett’e göre daha farklı bir çerçeveden bakarak, kasın gerilim oluşturabilme ve bir yükü kuvvet dengesinde sabit tutabilme kabiliyeti olarak açıklamıştır.
Kuvvet antrenman metodları ikiye ayrılır.
Genel kuvvet
Herhangi bir spor dalını kapsamadan, tüm kasların kuvvetine denilmektedir.
Özel Kuvvet
Belirli bir spor dalına yönelik, her spor dalına göre farklılıkları gözetebilecek kuvvettir. Bu kuvvette herhangi bir spor dalının tekno motorik özellikleri göz önüne alınarak, motorik özelliklere direkt katılan kasların gelişmesi ve güçlenmesine öncelik verilmesidir. Örnekle açıklayacak olursak, bir boksörün omuz ve kol kaslarını geliştirip güçlendirmesi için ihtiyacı olan kas gruplarına yönelmesi gösterilebilir. Bu kazanımların en temelinde özel kuvvete özgü nöromüsküler ilişkilerden söz edebiliriz. Özel kuvvetin diğer bir geliştirilebilir şekli de her branş için geçerli ve ihtiyaç duyulan şekli kuvvette devamlılık şeklinde geliştirilmesidir.
Kuvvet Çeşitleri
Dinamik Kuvvet Statik kuvvet
-Konsantrik kasılma Mevcut durumu koruyan çalışma
-Oksotonik Kaısılma -İzometrik Kasılma
Pasif Antrenman
-Eksantrik Kasılma
-İzometrik Kasılma
Maksimal Kuvvet
Bir defada ortaya çıkan ilk ve en büyük kuvvete denir.Bu kuvvet türünde kaslar en yavaş şekilde kasılır ve maksimal kuvvet ortaya çıkar. Vücut geliştirmede performans belirleyici ve geliştiricidir. Dönemsel yapılan maksimal kuvvet testleri ile kişinin kuvvet artışı tespit edilebilir.
Çabuk Kuvvet
Bir dirence karşı kas sinir sisteminin yüksek hızla kasılması ve dirence karşı koyabilme, yenebilme yeteneği olarak tanımlanmaktadır. En iyi çabuk kuvvet geliştirme yolu, maksimal kuvvet ile hareket frekansının yükseltilmesi yoludur. Çabuk kuvvette harekete dahil olan kas liflerinin süratine, kasılabilme gücüne, bunun yanında kas içi koordinasyonuna bağlıdır.
Kuvvette Devamlılık
Kuvvete dayalı antrenmanların uzun sürmesi sonucu ortaya çıkan yorgunluğu organizmanın bertaraf etmesi özelliğine denir. Bütün spor dallarının temelini oluşturan kuvvette devamlılık uzun süren müsabakalarda gerekli olan en önemli ihtiyaçtır.
Form dolu, günlerde görüşmek üzere…
Mustafa GÜLER
TVGF 4.KADEME BAŞ ANTRENÖRÜ
Sayenizde kuvvet kazanıyor mustafa hocam. Teşekkür ediyoruz.