İlk Spor Salonu Deneyimi
Sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilmenin en önemli kuralının dengeli beslenmek ve spor yapmak olduğunu daha önceki makalelerimizde anlatmıştık. Bu yazımızda ilk spor salonu deneyimi ve karşılaşılan zorluklar nelerdir den bahsedeceğiz.
Zaman içerisinde her birey, hayatın bedenlerine yüklediği yük ve stresten dolayı hareket etmek ve form tutmak ister. Bunun için yapacağı ilk iş, ne tür bir egzersiz programına katılacağına ve hangi spor kulübünde form tutacağına karar vermektir. Bireylerin kısa bir araştırma sonrasında kendilerine en uygun olan spor merkezini seçerek kaydımızı yaptırdığını gözlemliyoruz. Bir çoğumuz kayıt olduğumuz egzersiz programlarının ilk deneyimimiz olmasına aldırmadan kendimizden çok şey bekleriz. Sonuç maalesef her zaman ki gibi hayal kırıklığı ile sonlanır.
Sporda İlk Gün Sakatlanmaları
İşte bütün buraya kadar her şey normaldir. İlk gün pestilimizin çıkmasından doğal ne olabilirki? Kendimizden çok şey beklemek bizi sakatlanmalardan tutun, sürantrene dediğimiz moral motivasyon azalması, bıkkınlık, ayak bağlarımızda çekme, hamlama ve bunun gibi bir çok olumsuzluklarla karşılaşmamıza neden olur. Antrenörümüzün bu ilk hafta zorlamasak daha iyi olur hamlarsınız, kaslarınız ertesi günün sabahı ağırır uyarısına aldırmayız, kendi bildiğimiz doğrultuda hareket ederiz. Hani kendimize kanıtlayacağımız ben herşeyi başarırım durumu vardır ya, başımıza her ne geliyorsa bu yüzden geliyor ve bunu anladığımızda iş işten çoktan geçmiş oluyor.
İlk spor salonu deneyimi olmadığı için girmediğimiz alet edevat kalmıyor. Koşu bandından tutun, kürek makinelerine, karına makinelerine, shoulder press machine, beck machine, chest press machine, leg curl machine, leg extension machine, barbell curl, triceps pushdown ve bunun gibi ne kadar makine ve serbest ağırlık varsa hepsinde çalışıyoruz. Ertesi günü düşünmek bile istemiyorum. Ertesi günün sabahı genellikle tutmayan bacaklar, kalkmayan kol, ağrıyan karın ve bel kasları, halsizlik, tüm vücutta kırılganlık hissi ve bunun gibi birçok sorunla karşılaşıyoruz. Bu sorunlarımızın geçmesi ve ikinci defa spora gitmemiz ortalama bir hafta sonra oluyor. Hamlama sonrası ikinci denememizde artık yoğurdu üfleyerek yememiz gerektiğini biliyoruz ve daha dikkatli hareket ediyoruz.
Moral ve motivasyonumuzun bench press egzersizinde 15 kilogram basarken bizden sonraki arkadaşın 90 kilogram basması sebebi ile alt üst olması kaçınılmazdır. Bir çoğumuz bir sonraki bench press egzersizinde 90 kiloyu takarız ve kaldırmaya çalışırız. Sonuç yine hüsran olur ve ağırlığın altında kalma tehlikesini üstat sporcular yardımıyla atlatırız. Nedense 90 kilogram bench basan arkadaşı anlamaya çalışmayız. Ne zamandır spor yapıyor, bu başarıya ne kadar çalışarak ulaştı gibi sorgulamaları yapmaktan kaçınırız. Genellikle o kaldırdıysa bende yaparım inancı mevcuttur hepimizde. Bu durumu ilk spor salonu deneyiminizin olmamasına verin. Profesyonel destek için buradan ulaşın.
Kısacası emek vermeden başarı elde edilemez. 90 kilogram bench basmak için kaç tane body eldiveni eskitmemiz gerekir çalışıp, azmederek görmemizde fayda var.
Güzel bilgilendirmeleriniz için teşekkürler. Hepimiz aynı hatalara düşüyoruz.ilk etapta büyük bir motivasyonla başlıyoruz, bunun etkisiyle bir anda büyük adımlarla başlıyoruz. İyi antrenör ve dedikleri çok önemli . Mutlaka dinlemeli ve uygulamaliyiz. Tecrübelerim bana bunu öğretti. Teşekkürler sporty !