Her insanın hayatlarının belirli dönemlerinde uğraştığı body, body programlarının önemli ayrıntıları, bilinmeyen yönleri ile gizemini korumaya devam ediyor. Hal böyle iken, işin pazarlayan kısımında olan bizler, siz spor severlerin body sporu hakkındaki merak ettiklerinizi açıklamaya çalıştık.
Bodybuilding Nedir?
Ülkemizde bodybuilding kelimesi vücut geliştirme anlamına gelmektedir. Vücut geliştirme evreleri kütlesel gelişim ve definasyon antrenmanları olarak ikiye ayrılmaktadır. Kütlesel antrenmanlarda vücut hacim kazanır ve definasyon aşamasına geçilir. Definasyon için hazırlanan vücut, kütle programının tersine yağlardan arındırılarak yağsız ve kaslı görünüm elde edilir. Tüm bu gelişim evreleri bodybuinding’in özünü oluşturmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte makinelerin hakim olduğu bodybuilding çalışmalarının popüler olduğu şu günlerde, en verimli bodybuilding çalışmalarının serbest ağırlıklar ile yapılan çalışmalar olduğunu unutmamak gerekir. Vücudu inşaa etmek, onarmak, kas geliştirmek, parçalamak tabirlerinin sıkça kullanıldığı bodybuilding’de cevaplarının giderilmesi gereken yüzlerce konu vardır.
Bodybuilding Programları ve Acı Faktörü
Vücut geliştirmede gelişim sağlayamayanların neden gelişemediğini araştıracak olursak, acı yoksa başarı yoktur sözünden yola çıkmamız gerekir. Yetersiz kalma bir yenilgidir ve gelişemeyenlerin en çok uğradığı yenilgi türüdür. Ağırlık çalışmalarında yetersiz kalma bir yenilgi değildir vede başarısızlık değildir. Tam aksine hareketin tamamını yardım almadan, sıkı bir programa bağlı kalarak sonlandıramama demektir.
Egzersiz, bir set sırasında kanı bedenin diğer kısımlarından çalışan kaslara doğru getirir ve kardiyak çıkışını da hızlandırır. Hızlanan kan akışı baskı altındaki kaslara çok çabuk ulaşır, uyarılan kaslar glikojenin enerji elde etmek için harcanması sırasında laktik asit oluşumuna olanak sağlarlar. Kasın kasılması sırasındaki kan akışının sınırlanmasıyla bileşik bu metabolizmik maddenin birikimi, vücut geliştirme ile en ilgili ve sık rastlanan rahatsızlık biçimini meydana getirir ki bu rahatsızlık çalışan kaslarda bir yanma hissi olarak kendisini gösterir ve spor bilimcileri bu durumu pompalama olarak nitelendirir. Bu yanma ağırlık sporuna yeni başlayanlar için rahatsızlık verse de zararlı değildir. Bu hissi oluşturan unsurlar bir çok vücut geliştiren için en tatmin edici yan olan sözde pompalamayı meydana getirir.
Bu duruma rağmen pompalamayı başarmak, daha sağlam ve kaslı bir beden için öncelikli bir gereksinim değildir. Pompalamayı sağlayan ve katkıda bulunan faktörler, kanın o bölgeye hızlıca akışının sağlanması, laktik asit oluşumu gibi etkenlerdir. Bu etkenler gelişme için uyarıcı niteliğe sahip olabilir, fakat hiçbir şekilde ihtiyaç değildirler. Kademeli olarak pompalamayı meydana getiren eşdeğer sebepler kas bitkinliğine ve kas geliştirme başarısızlıklarına neden olabilir. Genelde birçok vücut geliştirmeci bu noktaya gelemediği taktirde kasları uyarmak için yeterli uyarıcı çalışma yapılmadığı görüşünde birleşirler. Kas gelişimini sağlamak için başarısızlığa kadar çalışma ihtiyacı, bazı kişiler tarafından desteklense de tam anlamıyla yanlıştır.
Değerli sporty ailesi, sayenizde bir çok şey öğreniyoruz. Bu yazıda yer alan bilgiler kafamızı kurcalayan sorulardan kurtulmamızı sağladı. Teşekkürler.
Rica ederiz eda hanım. Başarılı olabildiysek ne mutlu bize. Hoşça kalın.
Form tutmak için kayıt olduğum merkezden memnun kalmadım. Adınızı çok duydum. Fırsatını bulduğum ilk anda salonunuza başlamak istiyorum. Yazınız bilgilendirici olmuş. Emeğinize sağlık.
Teşekkür ederiz Ercan bey. Siz nasıl isterseniz yardımcı olmaya hazırız. Hoşça kalın.