Bu yazımızda d vitamini ve insan hayatındaki yerine değineceğiz. Genelde güneşten aldığımız d vitaminini besinlerden alıyormuyuz? Besinlerden alıyorsak, hangi yiyeceklerden alıyoruz?
D vitamini ve faydaları nelerdir?
1-) Bağışıklık sistemini güçlendirir.
2-) Kalsiyum minerali seviyesini kontrol eder ve dengeler.
3-) Fosfor mineralinin bedene alınıp kullanılması, durumunu fosfor dengesi tarafından kontrol edilir. Fosforun dişlerde bulunması, d vitaminin kemiklere faydası olduğu kadar dişlerede faydası olduğunu göstermektedir.
4-) Vücudumuzdaki hücrelerin bir süre sonra bölünmeyi bırakarak farklılaşıp organ hücrelerine dönüşmektedir. Hücreler bu dönemde en büyük desteği d vitamininden görür ve hücre çoğalmasını durdurur. Hücrelerin kontrolsüz çoğalması kansere neden olabilmektedir. Sırf bu sebepten dolayı bu vitamin türü kansere karşı korucudur diyebiliriz.
5-) Yapılan son araştırmalar d vitamini eksikliğinin beyin hastalıklarına neden olduğu yönünde. Alzaymır, parkinson, ms, epilepsi gibi hastalıklarda bu vitamin türünün düşük olduğu tespit edilmiştir.
6-) Yeterince d vitamini almayan insanların zamanla birlikte kilo aldığı yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır.
7-) Kandaki insülini düzenler, kan basıncının normal seviyelerde seyretmesine katkıda bulunur.
D vitamin eksikliği
D vitamini eksikliğine uğramamanın en kolay yolu vücudun bir kısmının gün içersinde güneşle buluşmasıdır. Güneş ışınlarının deri ile temasında vücudun d vitamini ürettiği yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Eksiklik yaşayan insanların çoğunluğu soğuk ülkede yaşayanlar, evden dışarı çıkmayanlar ve esmer tenli cilde sahip kişilerdir. D vitamin eksikliği çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde ise kemik erimesine neden olur. D vitamini eksikliği olan kişilerde sürekli kas ağrıları ve yorgunluk görülür.
Hangi besinlerde bulunur?
Güneşten alınabilen bu vitamin çeşidi besinlerde de bulunmaktadır. Yağda çözünen d viatamini, besinlerde d2 ve d3 halinde bulunur. D3 hayvansal besinlerde bulunan vitamindir ve en çok karşımıza çıkanıdır. D2 vitamini ise bitkilerde bulunur. Norveç somonu ve karadeniz somonu d vitamini bakımından oldukça zengindir. Fakat Norveç somonu bu vitamin bakımından karadeniz somonuna oranla oldukça avantajlıdır. Ton balığının 100 gramından vücudun vitamin ihtiyacının %50’si karşılanırken sardalyeden sadece %30’u karşılanmaktadır.
100 gr Hamsi ise sadece %10’unu karşılamaktadır.
100 gr Yumurta, %10
100 gr ayran, kefir, süt, %10
Ayrıntılı bilgi için buradan iletişime geçebilirsiniz.