Beslenme Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Beslenme Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Beslenme Nedir?

Beslenme nedir? merak edenler için kaleme aldığımız yazımız en iyi anca bu şekilde anlatılabilirdi. Yaşamın bir parçası olan canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için dışarıdan aldıkları yaşamsal besin kaynaklarının tüketilmesidir beslenme. Günümüzde beslenme sağlıklı ve sağlıksız beslenme olarak ikiye ayrılmaktadır. Sağlıklı beslenme dengeli beslenmedir ve vücuda yettiği kadar besin alınması olarak tanımlanmaktadır. Tabi sadece yettiği kadar besin alınması ile sağlıklı beslenildiğinden söz edilmesi mümkün değildir. Önemli olan dengeli beslenmeyi sağlıklı ürünlerle yapabilmektir. Sağlıklı besin kaynaklarından oluşan beslenme düzenleriyle uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek mümkündür.

Beslenme ve Önemi

İnsan bedeninin en küçük yapı taşından yani Amino asitlerden başlayarak en büyük organına kadar dengeli işleyebilmesi için 4 gruba ayrılmış besin ögeleri ve bunların içerisinde farklı kategorilere bölünmüş besin maddeleri olan karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, su ve minerallerden vücudun ihtiyacı olduğu kadar almalıyız. İhtiyaçtan fazla alınan besin ögeleri ile devam ettirilen yaşamın sağlıklı olduğundan söz etmek mümkün değildir. Vücut tüm besin maddelerine ihtiyaç duyar. Sadece protein yada karbonhidratla beslenmek doğru bir tercih değildir.Bu beslenme türüne tek taraflı beslenme denir.

Sporcu Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Atletik vücut yapmak isteyenler için antrenman ne kadar önemli ise en az o kadar da beslenme önemlidir ve dikkate alınması gereken unsurlar arasında başı çekmelidir. Antrenman öncesi tüketilen besinlerin antrenmanda enerji olarak kullanıldığı, sonrasında tüketilen besinlerin ise yıkıma uğrayan kasların toparlanması açısından önem taşıdığı body ve fitness ile uğraşan herkes tarafından bilinmelidir.

Vücut geliştirme beslenmesi ülkemizde sadece antrenman öncesi beslenme ve antrenman sonrası beslenme olarak düşünülmektedir. Halbuki sporcu beslenmesi sadece bu iki öğünden ibaret olmamalı bu iki öğünün yanında sabah, ara öğün, öğlen, ara öğün, akşam ve yatmadan önce beslenme olarak da uygulanmalıdır. Beslenme programları günlük karbonhidrat ve protein ihtiyaçları tespit edildikten sonra düzenlenmelidir.

Düşük Tempo Spor Yapanların Alması Gereken Karbonhidrat Miktarı

Basit olarak hesaplayacak olursak, her 1 kilo için 2.5 gram karbonhidrat almak yeterli olacaktır. Yani 60 kg olan birisi 150 gr karbonhidrat alırken, 100 kg olan birisi 250 gr karbonhidrat almalıdır.

Yüksek Tempo Spor Yapanların Alması Gereken Karbonhidrat Miktarı

Her 1 kilo çin 4 gr karbon hidrat alınması gerekir. Yani 60 kg olan bir kişi 240 gr karbonhidrat alırken, 100 kg olan diğer bir kişi 400 gr karbonhidrat almaktadır.

Karbonhidrat miktarını hesaplarken cinsiyet, yaş, boy, ağırlık ve hareketlilik özellikleri kişinin ihtiyaç duyacağı karbonhidrat değerlerini verecektir. Birçok web sitesinde yer alan hesaplama araçlarına girilen bu bilgiler doğru verileri elde etmemizi sağlayacaktır.

Spor Yapmayanların Alması Gereken Protein Miktarı

Spor yapmayanların en merak ettiği konular arasında yer alır beslenme nedir? konusu. Günlük egzersiz yapma sıklıklarına göre değişen protein hesaplamaları, spor yapanlar ve hiç spor yapmayanlara göre değişmektedir. Egzersiz yapmayanların protein ihtiyaçlarını hesaplarken yetişkin bir birey her bir kilo için günde 0.8 gr protein almaları idealdir. Kısaca 60 kg olan bir kişinin günde alması gereken protein miktarı 48 gr’dır.

Düşük Tempo Spor Yapanların Alması Gereken Protein Miktarı

Her bir kilo için 1 gr protein almaları tavsiye edilmektedir. 50 kg olan bir kişi 50 gr protein kullanmalıdır. Hangi besinlerde ne kadar protein olduğu iyi bilinmelidir.

Yüksek Tempo Spor Yapanların Alması Gereken Protein Miktarı

Yaptıkları sporun farklılığına göre değişen protein kullanımı, sporun süresine ve harcanan enerjiye göre değişmektedir. Dayanıklılığın ön planda olduğu sporlarda alınması gereken protein miktarı kilogram başına 1.6 gr protein iken, güce dayalı sporlarda 1.6 ile 2 gr proteindir. Dayanıklılık gerektiren sporlarda ortalama 50 kg olan birisi 80 gr protein alırken, güç gerektiren sporlarda 50 kilogram olan birisi 80-100 gr protein almaktadır. Bu makalemizde beslenme nedir? sorusunu açıkladık. Uzmanından destek almak isteyen kişiler protein ve karbonhidrat ihtiyaçlarının hesaplanması için buradan iletişime geçebilir.

Posted by
Mustafa Güler has not yet written their Bio.
Meanwhile we can say that he already contributed with 170 post(s).

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.