Fit görünümüne ve fiziksel anlamda gelişimine önem veren her bireyin yaptığı egzersizdir Barfiks çekmek. Hemen hemen bütün bireyler barfiks çekmek ister, barfiks çekmek için ellerinden gelen çabayı sarf ederler. Barfis çekmek dışarıdan göründüğü gibi pek de kolay değildir. Barfiks nedir? Barfiks barına asıldığımız zaman anlarız durumun ciddiyetini. Kollarımız ile asılmamız ve kendimizi yukarı doğru çekmemiz için kuvvetli bileklere ve kol kaslarına ihtiyacımız olduğu kesindir.
Barfiks Nedir? Nasıl Çekilir?
Askerlik görevini yapan her kişi barfiks sınavı ile mücadele etmiştir. Askerde barfiks çekmek çok önemli bir kuvvet gösterisidir. Vatan görevini yapan bir erin 10 adet barfiks çekmesi kadar önemli bişey yoktur. Çoğu zaman bu tip başarılar vatani görevini yapan erler için ekstra çarşı izini kazanımı gibi sonuçlarla neticeleniyor.
Bu makalemizde, doğru barfiks nasıl çekilir? Barfiks çekerken yapılan hatalar nelerdir? Barfiks çekmek ve sakatlık riskleri nelerdir? Barfiks ve çeşitleri nelerdir? gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız. Doğru barfiks çekmek barfiks barını omuz açıklığı ile tutmakla başlar. Geniş şekilde tutulan barfiks çeşitleri de vardır.
Temel barfiks çekmek için barı omuz genişliğinde tutalım. Postürümüz bara asıldığımız andan itibaren olabildiğince düzdür. Barfiks çekerken yapılan en büyük hata kalçalarımızı ileri doğru itmektir. Sırt kaslarımızın yapısı nedeniyle vücudumuzu ileriye doğru esnetmesi normaldir. Bunu engellemenin en kolay yolu karın kaslarımızı kuvvetlice sıkmaktır. Kasılı olan karın kası ile barfiks çekmek, postürümüzü dik tutmamıza yardımcı olur. Aşağıdan yukarıya doğru vücudumuzu çekme esnasında kafamızı tavana kaldırıp bara çenemiz ile uzanmaya çalışmak en çok yapılan hataların başında gelir. Kol kasları kuvvetli olmayan ve barfiks çekecek bedensel beceriye sahip olmayan kişiler, bel vurma taktiği ile vücutlarını sallayarak barfiks çekerler. Bu şekilde çekilen barfikslerin nizami çekilen barfisklere oranla verimi oldukça düşük olur.
Barfiks ve Omuz Faktörü
Omuzlarımızı ileri doğru bükmek vücudumuzun dengesini bozacağı için omuzlarımızı ileri bükmeden barfiks çekmeliyiz. Omuzların ileri doğru bükülmesi ile çekilen barfiksler hareketin daha çok çalıştırması gereken bölgeler yerine, ön omuz kaslarını kasması sebebi ile sakatlanma riski oldukça fazladır. Ön omuz kasları yapısı ile sakatlanmaya oldukça müsait kaslar olduğu için postür duruşu oldukça Önemlidir.
Barfiks Çeşitleri dar, orta, geniş tutuş yapılarak çekilen barfikslerden oluşur. Barfisk ağırlıklı olarak sırt ve ön kol kaslarını çalıştırır. Vücudumuzu yukarı çektiğimiz için kanat, arka omuz başı, trapezin alt kısmı, teres ve latismus dorsi kaslarını çalıştırır. Avuç içimiz kendimize bakar pozisyonda çekilen barfiksler ağırlıklı olarak ön kol kaslarını çalıştırır.
Barfiks Çekenlere Önemli Tavsiyeler
Barfiks çekerken kendinizi olabildiğince yukarı çekin.
Vücudunuzu aşağıya hızlı bir şekilde bırakmayın.
Nefes alış veriş çok Önemlidir, doğru nefes tekniği kullanın.
Vücudunuza ivme kazandırıp hareketi bozmayın.
Bel vurmayın, sallanmayın, vücudunuzu sağa sola sallamayın.
Postürünüzü dik tutun.
Form ve sağlık dolu Günler’de Görüşmek üzere, bizi takip edin.