Squat Nasıl Yapılır?

22 Ağustos 2015 / Genel

Squat Nasıl Yapılır?

Hayatımızın bir parçası haline gelen spor, biz spor yapan bireylere yeni ve doğru egzersiz teknikleri ile çalışma zorunluluğu getiriyor. En doğru teknikler ile nerede çalışırım, en iyi fitness ve body building antrenörü nerede bulunur ve bunun gibi birçok sorunun cevabını ararız spor yaparken. İşi iyi bilen, yaptığı işe hakim, yeni trend egzersiz teknikleri neler araştıran ve nitelikli bilgiyi elde eden antrenörlerin, biz spor sever bireyler için bulunmaz hint kumaşı haline gelmesinin temel nedeni, piyasada işi çok iyi bilmeyen, 10 yıl önceki egzersiz teknikleri ile yoluna devam eden, kendisini geliştirmek için hiç bir çaba sarf etmeyen antrenörlerinde bulunmasıdır. Bu yazımız squat nasıl yapılır? sorusunu merak edenler için düzenlenmiştir. Şimdiden genç sporcularımıza başarılar dileriz.

Vücut geliştirme, bodybuilding, kilo alma, fitness,crossfit adına ne derseniz deyin, temelinde squat hareketi vardır. Birçok branşın en temel hareketidir squat. Peki squat nasıl yapılır ? Yaparken dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir? Squat’da duruş nasıl olmalıdır, uygulama esnasında doğru nefes alıp verme nasıl olmalıdır? sorularının cevabını arayacağız.

Squat Hareketini Uygulama Esasları

Squat bacak kaslarımızı çalıştırabileceğimiz en temel hareketlerin başında yer alır. Uygulama esnasında ayaklar arası mesafe bir omuz genişliğinde olmalıdır. Kendi omuz genişliğiniz size yardımcı olacaktır. İki ayak birbirine paralel duracak şekilde olmalı, ayak parmak uçları diz kapaklarımız ile aynı yöne bakar pozisyonda olmalıdır. Squat harketine başlamadan önce vücudumuzun postürünün en dik pozisyona gelmesi, bel kaslarımızın sağlığı açısından önemlidir.

Squat egzersizine başlamadan önce derin nefes alınarak yukarıdan aşağıya doğru alt baldırımız ( kalf – calf ) ile arka bacak ( hamstring ) kasımız 90 derece olana kadar çömelmek gerekir. Buraya kadar olan süreci az çok hepimiz biliyoruz. Geldik squat’da deyim yerindeyse hayat kurtaran noktaya. Bir çoğumuz squat yaparken diz pozisyonumuza dikkat etmeyiz. Neden dikkat edelim ki? Doğru squat‘ı bilmeden nasıl dikkat edelim? Squat egzersizini uygularken yukarıdan baktığımızda diz kapaklarımızın ayak parmak ucumuzun hizasını öne doğru geçmesi, egzersiz programımız içerisinde deyim yerindeyse harakiri yapma etkisi gösterir.

Yukarıdan derin nefes alarak oturmaya başladık, ta ki alt bacağımızla üst bacağımız 90 derece olana kadar oturduk. Diğer bir yandan da dizlerimiz ile ayak parmak ucumuzun aynı hizada durması gerekiyor. Tekrar yukarı çıkmaya başladığımızda nefes vererek hareketi sonlandırıyoruz. Peki dizlerimiz ayak parmak ucumuzu öne doğru geçerse ne olur ? Menisküsümüz yırtılabilir, ilerleyen yaşlarda aşırı yüklenmeden dolayı iki eklem arası sıvı kaybında neden olabilir v.b

Sonuç egzersize dayalı bir yaşam sürdürmek için nasıl çaba sarf ediyorsak, doğru antrenörlere ulaşmak içinde çaba sarf etmek gerekir ki, bedenimize zarar vermeden sağlık ve form kazanalım. Önce beden sağlığımızın güvenliğini sağlayalım. Kazasız spor dolu günler biz spor sevenlerle olsun.

Mustafa GÜLER, TVGF 4.Kademe Baş Antrenörü

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x