Endomorf vücut tipi ve özellikleri nelerdir?

30 Ocak 2017 / Genel
Endomorf vücut tipi ve özellikleri nelerdir?

İnsanoğlunun doğuştan sahip olduğu vücut tipleri ektomorf vücut tipi, endomorf vücut tipi ve mezomorf vücut tipleridir.

Endomorf vücut tipi nedir?

Kısaca açıklayacak olursak, boyuna göre şişmanların sahip olduğu vücut tipidir demek en doğrusu olacaktır. Bu vücüut tipinde bedenin hemen hemen her yeri yağlıdır. Geniş ve yağlı yapıya sahip olan endomorf vücut tipi özelliği, doğuştan edinilebileceği gibi sonradan da edinilebilir. Mezomorf vücut tipine sahip olan insanların, beslenme ve egzersizlerini boşladığı dönemlerde yağlanarak ve kaslarının sarkmasıyla endomorf vücut tipine geçiş yaptığı gözlemlenebilir. Bu nedenle yaşam boyu spor yapmak en sağlıklı olanıdır diyor uzmanlar. Bu vücut tipi, kimsenin olmak istemediği vücut tipidir. Ülkemizin üçte birinin sahip olduğu bu vücut tipi, insanların dış görünüm bakımından kendisine olan güvenini sarsmaktadır. Spor salonları en çok bu konuda çaba sarf ederler. Endomorf vücut tipinden kurtulup mezomorf yapıya sahip olmak isteyenlerin ilk yaptığı iştir, koşu bandı almak yada spor salonuna kayıt olmak.

Endomorf vücut tipi özellikleri, bekleyen riskler ve alınabilecek önlemler nelerdir?

Kısa ve yağlı vücüt hatarına sahip olan bu beden tipinde, hareketin az olması ve dengesiz beslenme sorunları, ilerleyen yaşla birlikte ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Sırf spor yapmaması ve kolorili beslenmesi nedeniyle yağlanan, bu nedenle şişmanlayan insanların olduğu ülkemizde en fazla şikayet nefes ve eklem sorunlarından gelmektedir. Bu vücut tipinde olanlar, yürüdüklerinde ve basamak çıktıklarında nefeslerinin yetmediğinden şikayetçidir. Yağlı olmakla birlikte, tansiyon, şeker, kalp ile kolestrol şikayetlerinin de gözlemlenebileceği, bu beden yapısına sahip olan kişilerin tek kurtuluş yolu dengeli beslenme ve egzersize dayalı bir yaşam sürdürmektir. Bu insanlar hayatları boyunca güven sorunu yaşamaktadır. Güzel giyinme konusunda bedenine yakışanı bulma sorunları yaşayan bu kişiler, bu nedenle sosyal hayatlarında mutlu değildirler. Bedensel olarak kendilerini hazır hissetmedikleri için evden dışarı çıkamazlar. Evden çıkma konusunda büyük sıkıntı yaşarlar. Giydiği kıyafetleri sürekli değiştirerek kendisine yakışanı bulmaya çalışırlar. En büyük sorunları kendilerine yakışanı bulma da yaşarlar. Alınabilecek önlemlerin en başında, bazal metabolizma hızına göre yemek ve glisemik indeksi düşük besinlerden tüketmek yer alır. Spor yaparak vücut hatlarının şekillendirilebileceği bu vücut tipinde, sabırlı olmak başarıya giden yolda en önemli taşdır. İsteyenlerin emek sarf ederek bu vücut tipinden kurtulup, mezomorf vücut tipine geçiş yapması spor salonları tarafından hayata geçirilen sporlar ile sağlanmaktadır.

Endomorf vücut tipine sahip olan insanların yapabileceği sporlar

Fitness, Kick boks, Crossfit, Spinning, Zumba, Cardio.

ENDOMORF VÜCUT TİPLERİ İÇİN EN İDEL FİTNESS PROGRAMINA BURADAN BAKABİLİRSİNİZ.

Hayatlarını form tutma üzerine planlayanların hiçbir zaman kilo problemi yaşamayacağını hatırlatır, sağlık ve zindelik dolu bir yaşam dileriz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

16 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Seçkin demirezen
Seçkin demirezen
1 Şubat 2017 08:40

Ben bir ektomorf vücuda sahibim hocam. Mezomorf vücut yapmak için ne yapmam gerek. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederiz.

Fatih özdemir
Fatih özdemir
1 Şubat 2017 09:31

Bende burda yer alan vücut tipine sahibim ve desteklerinizi bekliyorum.

Ertunç
Ertunç
2 Şubat 2017 11:56

Merhaba
Bu vücut tipinde kardio ve body arasindaki önemi anlatan bi yazi yada yorum paylasirmisiniz rica etsem

Soner KAYA
Soner KAYA
10 Şubat 2017 18:49
Reply to  Mustafa Güler

Hocam bende endomorf vücut tipine sahibim. Sizden program almak istiyorum. Ne yapmam lazım.

Barış
Barış
5 Şubat 2017 12:48

Çok güzel bir yazı olmuş devamını bekliyoruz hocam

Arzu Erdeniz
Arzu Erdeniz
10 Şubat 2017 19:57

Makaleleriniz gerçekten çok faydalı. Sayenizde spor bilincine kavuşuyoruz.

Ahmmet aydin
Ahmmet aydin
13 Şubat 2017 13:03

Vücut tiperli değişebiliyormu örneğin ben daha önce endomorf idim şuan mezomorf oldum vücut belirli süre sonra böyle bir değişiklik yaşabilirmi? Bunun zararları varmı?

Mustafa GÜLER
Mustafa GÜLER
6 Mart 2017 23:00

Tüm yorumlar için teşekkür ederiz.

Feride SABAH
Feride SABAH
20 Mart 2017 13:53

Endomorf vücut tipinde birisiyim. Yardımcı olursanız sevinirim. Zayıflayıp atletik yapıya erişmek istiyorum. Desteklerinizi bekliyorum.

16
0
Would love your thoughts, please comment.x