Body Yapmak Boy Kısaltır mı?
Atletik bir beden sahibi olmak için zamandan ve paradan tasarruf sağlayarak kayıt olduğunuz sporlar sağlığınız için ne kadar faydalı? Body yapmak boy kısaltır mı? sorusunun, body hakkında bilgi sahibi olmayanlar tarafından, son zamanlarda sıklıkla sorulduğunu gözlemliyoruz. Bilinçsiz ve programsız yapılan body boy uzamasını engeller. Body boy kısaltmaz, fakat uzamasını gelişme çağında olanlar için engelleyebilir. Bu durum şu şekilde gerçekleşmektedir.
Gelişme çağında olan bir kişi yaşına ve fiziksel durumuna göre program almalıdır. Program sağlayıcı antrenörler, kişinin yaşı ve bedensel özelliklerini iyi tespit edip, ona göre bir egzersiz sistemi belirlemeli ve kişiyi devamlı gözetim altında tutmalıdırlar. Özellikle gelişim çağında olanlar için body yapmanın gözetimler ve programlar doğrultusunda olması, ortaya çıkabilecek boy kısalması sorunlarının yaşanmaması için önem teşkil etmektedir. Dalında uzman ve deneyim sahibi bir antrenör ile çalışmaya gayret edilmesinin, body’nin boy uzamasını engelleyen etkilerinin yaşanmaması bakımından önemli olduğunu unutmayın.
Body Yapmak Boyun Uzamasını Engeller mi?
Gelişme çağında olan bir kişinin, ayakta iken yüksek ağırlık kaldırması ve biryerden başka biryere taşıması gibi durumlar, kişinin boy uzamasını engellemektedir. En çok boy kısaltan spor, halter sporudur. Halter sporcularının bedensel yapıları incelendiğinde, yüksek bir çoğunluğunun kısa boylu olduğunu gözlemlemekteyiz. Boy kısaltan sporlar nelerdir? denildiğinde halterin başı çektiği spor dallarında, bir diğer branş ise powerlifting branşıdır. Çok yüksek kilolar ile uygulanan ve omurgaya en az halter branşındaki gibi baskı yapan bu branşa erken yaşta başlanılmaması gerekir. Bir yandan güçlü olayım diğer yandan gelişimim geri kalmasın diyeceğiniz en iyi branşlardan bir tanesi fitness’dır. Fitness boy kısaltmaz, aksine gelişime olumlu katkı sağlar.
Fitness düşük kilolar ve çok tekrarlar ile yapılan bir branştır ve kaslarda amaçlanan dayanıklılığın artırılmasıdır. Kaslar iskelet yapımızı sarar ve iskelet yapımıza destek olurlar. Bu nedenle güçlü ve dayanıklı olmak zorundadırlar. Ankara spor merkezlerinde işletmemiz gibi sistemli çalışan kulüplerde boy kısaltmadan body yapılabilir. Yazımızın başında da açıkladığımız gibi usta bir öğretici ile uygulanan body sporu boy kısaltmaz. Kaldı ki teknoloji devrini yaşadığımız şu günlerde birçok teknolojik fitness ekipmanı piyasaya sürülmüş durumda. Fitness ve body ekipmanları insanların güvenlik çerçevesinde spor yapmaları için düşünülmüştür.
Body Sporu ve Güvenlik
Güvenlik denilince, bu güvenliğin içerisine fiziksel gelişimi korumakta girmektedir. Gelişme çağında olan bir kişi ensede halter ile barbell squat hareketi yapmamalı, ayakta yüksek ağırlıkla omuz ve kol kasları çalışmamalı, bu kas gruplarını düşük kilolar ile alternatif hareketler ile çalıştırmalıdır. Barbell squat’a alternatif olarak yapılabilecek en iyi hareket dumbbell squat hareketidir. Gelişme döneminde olan sporcular daha çok makineli ve oturarak uygulanan hareketleri tercih etmeli, yüksek ve az tekrar olarak uygulanan kilolardan kaçınmalı, antrenman sonlarında eklem gelişimi ve uzaması için streching yapmalıdırlar. Gelişme dönemi sona eren bireylerde ise, kademeli olarak egzersizler ve kilolar uzman kontrolünde artırılmalı, kilolar performansla doğru orantıda kişinin bedensel yapısı göz önüne alınarak yükseltilmelidir.
Her sporun temelinde kondisyon ve ağırlık çalışmalarının olduğu unutulmamalı, body ve fitness programları uzmanı ile yapılmalıdır.Form ve sağlık dolu günlerde görüşmek üzere.
Bilgilendirme için teşekkürler Mustafa Hocam. Ayrıca uzman kontrolünde yapılan bu gibi sporlarda daha hızlı ve sağlıklı ilerleme sağlanacağını düşünüyorum.